Ξάνθη, ο Νομός και η Πόλη



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Η Ξάνθη είνια μια πόλη στη Θράκη, στη βορειοανατολική Ελλάδα. Είναι η πρωτεύουσα του νομού της Ξάνθης στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το τοπίο της Ξάνθης είναι πολύ πλούσιο, με τα βουνά της Ροδόπης στα βόρεια σύνορά της, τα βουνά του Παπίκιου, λίμνες, ποτάμια και τη θάλασσα. Οι υγρότοποι του ποταμού Νέστου και της λίμνης Βιστωνίδας προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή και αποτελούν πόλο έλξης για τους οικολόγους από όλη την Ευρώπη. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον στην περιοχή είναι κυρίως για τα ρωμαϊκά και βυζαντινά.

Ο νομός Ξάνθης είναι ο μικρότερος σε έκταση και πληθυσμό σε όλη τη Θράκη. Πιο συγκεκριμένα, έχει συνολική έκταση 1,793 τ.χλμ. και πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους. Ο πολυπολιτισμικός νομός, με την ομώνυμη πρωτεύουσα, περιβάλλεται από τον ποταμό Νέστο και άλλα μικρότερα ποτάμια, όλα εκβάλλουν στο Αιγαίο Πέλαγος.

Όχι πολύ μακριά ο επισκέπτης βρίσκει το νησί της Θάσου, τόπο μοναδικής ομορφιάς. Καθ 'όλη την Ξάνθη υπάρχουν μικρά, γραφικά χωριά, όλα ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Για τους λάτρεις της φύσης, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως κανό, ράφτινγκ, ορεινή ποδηλασία, κ.α. Αν έρθετε στην Ξάνθη, αξίζει να επισκεφθείτε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Λειβαδίτη.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Γνωστή αναφορές στην Ξάνθη, ή Ξάνθεια, χρονολογούνται από το 879 μ.Χ.. Ξεκίνησε ως ένα μικρό χωριό και έχει βιώσει όλες τις θυελλώδης περιόδους της ιστορίας της Θράκης, όπως επιδρομές, καταστροφές, εθνικές συγκρούσεις, εμφύλιους πολέμους. Ο πληθυσμός της περιοχής του νομού της Ξάνθης είχε συρρικνωθεί σε βαθμό ερήμωσης και σχεδόν τα πάντα είχαν καταστραφεί, όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την περιοχή το 1361. Για το λόγο αυτό, οι Οθωμανοί έφεραν αποίκους από τα βάθη της Μικράς Ασίαςδημιουργώντας έτσι την Γενισέα, ενώ το Ωραίο και η Ξάνθη παρέμειναν κυρίως ελληνικά και Χριστιανικά κέντρα.



ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ


Μετά τον Α 'Βαλκανικό Πόλεμο, η Βουλγαρία κατέλαβε την πόλη της Ξάνθης το 1912, αλλά μετά από μια περίοδο οκτώ μηνών ελήφθη από τον ελληνικό στρατό. Λίγο αργότερα, στο πλαίσιο των συμφωνιών για τη σύναψη των Βαλκανικών Πολέμων, η Ξάνθη και η Δυτική Θράκη προσαρτήθηκαν στη Βουλγαρία (όπου αποκαλούνταν και Скеча Skecha) και παρέμειναν μέρος της τελευταίας μέχρι το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1913 ο ελληνικός στρατός απέλασε ή έσφαξε όλους τους Βούλγαρους στην πόλη και κατασχέθηκαν όλα τα υπάρχοντά τους. Μετά την βουλγαρική ήττα στον πόλεμο αυτό, η Δυτική Θράκη και ως εκ τούτου η Ξάνθη, έγιναν μέρος της Ελλάδα το 1919-1920. Κατά την περίοδο 1941-1944 κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου καταλήφθηκε για λίγο από τη Βουλγαρία μέχρι που επέστρεψε στην Ελλάδα.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ


Σήμερα η Ξάνθη είναι μια σύγχρονη πόλη, πλούσια σε ιστορία, παραδόσεις και έθιμα, και με πολλά αξιοθέατα για τους επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων και των γύρω περιοχών). Συνδέεται με την Αθήνα αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου Χρυσόπουλος, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά και μέσω της Εγνατίας Οδού. Εκτός από αυτό, το Μακεδονία, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται περίπου 215 χιλιόμετρα μακριά.

Η Ξάνθη είναι γνωστή ως "Η πόλη των χιλίων χρωμάτων". Η πολιτιστική ζωή της πόλης είναι έντονη, καθώς οι ρυθμοί της ζωής του. Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές-Ξανθιώτικο Καρναβάλι, γνωστές σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον τελευταίο καιρό σε όλο τον κόσμο, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, μοναδικές στο είδος τους και δημοφιλής για την πολυμορφία τους, το Μάνος Χατζηδάκης Φεστιβάλ, είναι ανυπέρβλητα ιδρύματα που δίνουν το χαρακτηριστικό του πολιτιστικού οργασμού στη πόλη μας, ενισχύοντας τα γεγονότα, τους τομείς και τα κλαμπ...











Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Η παράδοση με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι το Καρναβάλι της Ξάνθης - Θρακικό Φεστιβάλ Λαϊκών που ξεκίνησε το 1966. Γεννήθηκε σε μια εποχή αστικοποίησης και εκβιομηχάνισης - μια εποχή που είναι ζωτικής σημασίας για οικονομικά θέματα και ζητήματα ταυτότητας - και έχει διαγράψει μια πορεία μισού αιώνα, πέρασε διάφορες φάσεις της ανάπτυξης και της μετάλλαξης φθάνοντας μέχρι σήμερα.

Το Καρναβάλι της Ξάνθης εξέδωσε μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, και οπτικές εκθέσεις ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων εκδηλώσεων η πόλη της Ξάνθης κατέχει μια πολύ σημαντική θέση και μια άλλη μορφή κοινωνικής εκτέλεσης, το οποίο συναντά κανείς σε πολλά διαφορετικά μέρη και μορφές. Ο θεσμός κλείνει με την παρέλαση του καρναβαλιού και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου.

Fun Fact:
Ακριβώς όπως η IEEE Industry Applications Society, Το Καρναβάλι της Ξάνθης μόλις γιόρτασε την 50στή χρονιά του το 2015!
Η δεύτερη εορταστική παράδοση στην Ξάνθη είναι οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης, οι οποίες συνεχώς από το 1991 λαμβάνουν χώρα με την έλευση του φθινοπώρου. Η πλειοψηφία αυτών των εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα στο παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό της Ξάνθης, που είναι γνωστή ως η "Παλιά Πόλη", στους δρόμους της οποίας τα στέκια των πολιτιστικών συλλόγων προσφέρουν φαγητό και ποτό. Στα στέκια των συλλόγων στις γιορτές, οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα παρόμοιες με εκείνες του καρναβαλιού.
Η τρίτη εορταστική παράδοση, τα Φεστιβάλ Νεολαίας, που λαμβάνουν χώρα στα τέλη της άνοιξης, που ξεκίνησε την ίδια χρονιά με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, και όπως αποκαλύπτει ο τίτλος τους, που στοχεύουν στην νεολαία της πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να είναι στη σκηνή και να είναι στο ακροατήριο. Έτσι, οι κάτοικοι γνωρίζουν τα γεγονότα του αστικού χώρου είτε μέσω της δημιουργίας - παραγωγική διαδικασία, είτε μέσω της συμμετοχής - διαδικασία της κατανάλωσης.
Αυτό είναι το Φεστιβάλ Μάνος Χατζηδάκης, που εγκαινιάστηκε το 1995, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα συνθέτη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Αυτό το φεστιβάλ φιλοξενεί συναυλίες από την Ελλάδα και άλλες Βαλκανικές χώρες και προσφέρει μια ευκαιρία για χορωδίες από όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Δημοτικό Αμφιθέατρο.
Καθώς είμαστε μαθητές, δεν θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κρύψουμε το γεγονός ότι σε λιγότερο από 20 λεπτά από το Πανεπιστήμιο στην πόλη της Ξάνθης, μπορεί κανείς να βρει τις οργανωμένες, με ρηχά γαλάζια νερά παραλίες, ιδανικές για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις. Απέναντι από το νότιο τμήμα της Ξάνθης βρίσκονται πανέμορφες παραλίες, ανοικτές στο Θρακικό Πέλαγος, που οροθετείται δυτικά του δέλτα του Νέστου και ανατολικά του συγκροτήματος λιμνοθάλασσών της λίμνης Βιστωνίδας: οι παραλίες και οι οικισμοί που είναι καλά οργανωμένοι και εξοπλισμένοι είναι ο Έρασμος, τα Μάγγανα, τα Άβδηρα και η Μάνδρα, με εύκολη πρόσβαση και επαρκές οδικό δίκτυο. ΟΙ παραλίες αυτές φημίζονται για την καθαριότητα, ρηχά νερά, αμμώδεις παραλίες και τους γραφικούς κολπίσκους προσελκύοντας παραθεριστές και αλιείς. Αυτές οι περιοχές προσφέρουν μια επαναστατική ομορφιά κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και πολλές ευκαιρίες για παρατήρηση πουλιών.

• Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
• Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης
• Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης
• Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
• Η Μονή Ταξιαρχών
• Μουσείο Παιδικής Τέχνης
• Μουσείο Ξάνθης
• Μουσείο Καπνού
• Μουσείο της Παλιάς Πόλης
• Μουσείο Μάνου Χατζηδάκη


ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ξάνθη έχει μια σημαντική θέση όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και ως κέντρο ανάπτυξης των ειδικών υπηρεσιών, της έρευνας και της καινοτομίας, αξιοποιώντας την ύπαρξη της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1973. Είναι βασισμένο στην Κομοτηνή και έχει πανεπιστημιουπόλεις στη Θράκη στις πόλεις της Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας και ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου και επιστήμονα Δημόκριτου ο οποίος έζησε κοντά στην Ξάνθη, στην πόλη των Αβδήρων.
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ήταν το δεύτερο τμήμα ιδρύθηκε στην Ξάνθη, έχει συνολικά 45 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού σε διάφορα επίπεδα και αποτελείται από πέντε τομείς: ο Τομέας Ενεργειακών Συστημάτων, ο Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών Τεχνολογία συστημάτων, ο τομέας των Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής, ο Τομέας λογισμικού και Ανάπτυξης Εφαρμογών και ο Τομέας Φυσικής και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει δύο σχολές και είκοσι τμήματα σε τέσσερις πόλεις - εννέα στην Κομοτηνή, πέντε στην Ξάνθη, τέσσερα στην Αλεξανδρούπολη και δύο στην Ορεστιάδα. Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών είναι πάνω από 30.000.
Στο ΔΠΘ λειτουργούν συνολικά τριάντα δύο (32) ομάδες φοιτητών. Είκοσι (20) από αυτές είναι ομάδες φοιτητών για κάθε Τμήμα, και επτά (7) είναι Μεταπτυχιακές Ομάδες. Υπάρχουν δύο (2) ομάδες οικότροφων φοιτητών στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, ενώ υπάρχουν σύλλογοι αποφοίτων για σχεδόν κάθε Τμήμα. Τέλος, υπάρχουν τρεις (3) Πολιτιστικοί Σύλλογοι: η Κοινότητα Νέων Κομοτηνής, η Γέφυρα στην Ξάνθη και οι Ακαδημαϊκοί Πολίτες, στην Αλεξανδρούπολη.